Midtsommer
 

Den Grønne Mann

Gudinner: Alle Mor-gudinner

Guder:
Skogskonger, Solguder

Mat: Grønnsaker, sommerfrukt

Røkelse: frankincense, sitron, furu, rose og blåregn

Lysfarger: blå, grønne, gull og rød

Steiner: alle grønne stener (smaragd og jade)

Aktiviteter:
- Lag solamuletter og beskyttende sol-talismaner.
Noen begraver også sine gamle talismaner på denne dagen.
-
Vinrute, rogn og basilikum, bundet sammen i et gullfarget eller hvitt tøystykke er en god beskyttende trio som kan bringes med i lomma hele året rundt. Et par kanel-biter over døra hjemme er også en god form for beskyttelse.

Ritualforslag

Midtsommer (21. Juni), Sommer Solverv eller Litha ankommer når Naturens krefter har nådd sitt høyeste sted. Jorden er overskyllet med fruktbarhet fra Gudinnen og Guden.

I tidligere tider ble store bål tent for å oppildne til fruktbarhet, renselse, helse og kjærlighet. Ilden representerer nok en gang Solen, sterk i sine lengste daglyse timer. Midtsommer er en klassisk tid for magi av alle slag.

Ved midtsommer er Gudinnen høygravid, akkurat som jorden er fruktbar og venter på høsten og høstingen. Men moderskap er ikke det eneste denne Sabbaten fokuserer på. For hver mor er det en far, og nå må Guden gi opp sin ungdommelige frihet og ta ansvar. Et hellig ekteskap inngås mellom Gudinnen og Guden, og Guden legger sitt sverd ned foran henne og gir henne all sin makt.Solen er på sitt høyeste på himmelen, Solguden er på det høyeste i sitt liv.

I tillegg til de fire store festivalene i det paganistiske, keltiske året, er det fire mindre festivaler også; de to solvervene og de to jevndøgnene. Folklorisk sett refereres disse til som de fire "kvart-dagene" av året, og moderne hekser kaller den de fire "mindre sabbatene". Sommersolverv er en av disse.

Den paganistiske midt-vinters feiringen av Yule ble adoptert av de kristne ved Jul (24/25. Desember), og det samme med midtsommer feiringen. Denne ble adoptert av de kristne som festen for Johannes Døperen (St. Hans feiringen). På den andre halvsiden av året ble midt-vinters feiringen et minne om Jesu fødsel.

I de fleste paganistiske kulturer sees solguden som splittet mellom to rivaliserende personligheter; guden over lyset og hans tvilling eller andre selv, guden over mørket. De er Gawain og den Grønne Ridder, Gwyn og Gwythyr, Llew og Goronwy, Lugh og Balor, Balan og Balin, Kristtorn-kongen (Holly King) og Eikekongen (Oak King), etc. Ofte avbildes de når de sloss om gunsten til deres gudinne eller elsker.

Guden over lys blir alltid født ved vinter solverv, og hans styrke vokser som dagene blir lengre, helt til øyeblikket da hans makt er absolutt størst, ved sommer solverv, den lengste dagen. Og som i et speil kommer skyggesiden hans, herren over mørket, til live ved sommersolverv, og hans styrke vokser som dagene blir kortere helt til hans makt er absolutt størst, ved vinter solverv, den lengste natten.

"Skogens Konge kom til Henne og la sitt sverd foran Hennes føtter. Og Hun kronet Ham til Sin make og Solens Herre."


Tilbake