Imbolg
 

Den unge jomfru

Gudinner: Brigid spesielt

Guder: Den unge guden


Mat: Solsikkefrø, Kaker, Urteteer

Røkelse: Basilikum, myrra, blåregn

Urter: Rosmarin, Laurbær

Lysfarger: Brun, rosa, rød

Steiner: Ametyst, granat,
onyx, turkis

Aktiviteter:
- Renselser
- Lage en brud av korn/halm og kle på henne en hvit kjole, og legge henne på en brudeseng
- Ritualer/spells som
selv-dedikasjon, initiasjon, re-dedikasjon, tarotlesning, rensing av alter, redskaper, tarotkort...

Ritualforslag

Imbolc (2. Februar) som bokstavelig betyr "i magen" til moren, feires av Wiccans og hekser i hele verden den 2. Februar. Imbolc er en lys-festival for å feire våren som skal komme. Man feier ut det gamle og gjør klart for nye begynnelser ved å feie sirkelen med en kost en ekstra gang i ritualet.

Dagen symboliserer at Gudinnen begynner å komme seg igjen etter at hun ved Yule gav liv til Guden. Guden er en ung gutt, men hans krefter kan føles på de lange dagene. Å feie vinteren ut åpner for varmen. Varme fruktbargjør Jorda, og får frø til å gro. Det er sånn de første vårrørslene kommer.

Imbolc er en Sabbat for renselse etter å ha vært "innestengt" under vintertiden, og denne renselsen kommer gjennom solens gjenskapende kraft. Dette er også en fest for fruktabarhet og lys.

Imbolc er også kjent som Fakkelfesten, Pans Fest, Brigids dag, Candlemas, Oimelc, Lady Day osv..

Midt i mørket og vinteren er et perfekt tidspunkt for en lys-festival som Imbolg. "Candlemas" eller "Lysmesse" er det kristengjorte navnet for festivalen. De gamle paganistiske navnene var Imbolg og Oimelc. "Imbolg" betyr bokstavelig talt "i magen (til moren)". For i Moder Jords mage, skjult for verden, rører det seg. Frøet plantet i hennes liv ved solvervet våkner til mens det nye året vokser. "Oimelc" betyr "melk fra sauer", for det er også lamming-sesong.

Denne festivalen kalles også "Brigits Dag", til ære for den store irske Gudinne Brigit. Ved hennes hellige sted, den eldgamle hovedstad av Irland - Kildare, holdt 19 prestinner en flamme alltid brennende i hennes ære. Hun ble ansett som en ild-gudinne, hersker over smedkunst, poesi og helbredelse. Brigits festival ble markert ved tenning av hellige ilder, siden hun symboliserte fødselens og helbredelsens ild, gruas ild og ilden i poetisk inspirasjon. Bål ble tent på høydene og lys ble tent.

En av de flotteste tradisjonene som fortsatt blir praktisert er å plassere lys i alle vinduer i huset. En begynner ved solnedgang på Imbolg aften (1. Februar) og lar dem brenne til soloppgang. Andre skikker for denne helligdagen er å lage Brigit-kors fra strå eller hvete og plassere dem rundt huset for beskyttelse, eller å utføre renselses-ritualer for spirituell renselse.


Tilbake